Bitcoin koers

Waarom de bitcoin koers belangrijk is bij je beleggingen

Wanneer je besluit te investeren in bitcoin, is het belangrijk dat je begrijpt wat het is. De bitcoin koers wisselt en er is tevens niet een enkele koers om je besluit op te maken. Bovendien is de technologie achter bitcoin ingewikkeld en is het niet zo stabiel als velen denken. Kennis en passend advies is essentieel bij het investeren in bitcoins.

Wat is bitcoin?

Bitcoin koers

Bitcoin is een digitale munteenheid. We noemen het ook wel cryptocurrency of cryptovaluta. Het grote verschil met bitcoin en ‘normaal’ digitaal geld is de wijze waarop transacties met deze valuta voltooid kunnen worden. 

Als je geld overmaakt naar een ander, doe je dit doorgaans via je bank. De bank is jouw tussenpersoon en hanteert en beheert de database en technologie waarmee je de overboeking doet. Bitcoin is in feite een alternatief op deze reguliere manier van transacties uitvoeren. Bitcoin maakt gebruik van zogenaamde peer-to-peer-transacties: er is geen tussenpersoon nodig, de betaling vindt plaats tussen twee overeenstemmende partijen. De ‘database’ waarmee dit gebeurt, is niet in handen van een bank maar openbaar goed. 

Bitcoin koers

Wat is de bitcoin koers van dit moment?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Bitcoin is slechts een van de vele cryptovaluta. De koers is bovendien afhankelijk van de beurs waar je handelt en de methodiek waarop die beurs de koers bepaalt. Een van deze beurzen is Coinmarketcap. De koers van die beurs wordt bepaald op basis van de belangrijkste bitcoin transacties op basis van actuele vraag en aanbod. Elke beurs heeft dus als het ware een eigen marktplaats en eigen marktwerking.