Hypotheek

Rente vergelijken: hoe doe je dat?

Er zijn een heleboel situaties waarin je rente betaalt. Als je een hypotheek hebt, een zakelijke lening of juist als je jouw spaargeld ergens onderbrengt en rente ontvangt. Welke reden je ook hebt, als je te maken hebt met rente dan wil je altijd rente vergelijken. Er zijn namelijk grote verschillen als het gaat om rentepercentages.

Wanneer je met rente te maken hebt

Er zijn dus verschillende situaties waarin je rente ontvangt of betaalt:

  • als je een huis koopt en dus een hypotheek hebt, betaal je hypotheekrente
  • je betaalt rente over persoonlijke leningen
  • je betaalt rente over zakelijke kredieten
  • je ontvangt rente als je jouw spaargeld ergens onderbrengt

Vrijwel iedereen krijgt op een bepaald moment in het leven te maken met rente. Het is dan ook goed om te begrijpen dat rentepercentages vaak en veel veranderen. Het rentepercentage dat je ontvangt over je spaargeld kan bovendien compleet anders zijn bij bank A dan bij bank B. Het is daarom ook belangrijk om echt research te doen naar de verschillende opties als het aankomt op rente. Zo voorkom je dat je teveel betaalt of te weinig ontvangt.

Hypotheek

Rente is historisch laag

Je hebt het ongetwijfeld al wel eens te horen gekregen in de afgelopen jaren: de rente is historisch laag. Grappig genoeg hoor je dit in verschillende context. Sommige mensen hebben het over rente op spaargeld. Die rente is inderdaad erg laag en geld verdienen op je spaargeld is moeilijker dan ooit. Maar ook de hypotheekrente is een tijd heel laag geweest.