Lasdraad

Verbinden van materialen

Om materialen met elkaar te verbinden wordt gebruik gemaakt van de lastechniek, dit kunnen bijvoorbeeld machines zijn maar ook het hek in de tuin kan gelast worden. De voorwerpen kun je niet zomaar aan elkaar verbinden, maar daar is lasdraad voor nodig. Heel veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat het is en van welk materiaal het is gemaakt. Er is druk en warmte nodig om twee objecten aan elkaar te kunnen verbinden, de twee objecten worden dan een voorwerp. Voordat de delen aan elkaar worden verbonden moeten ze eerst warm worden gemaakt. 

Lasdraad

Verbindingstechniek

Door de voorwerpen warm te maken die je wilt lassen, worden deze buigzamer en zachter. Er moet een ander materiaal aan te pas komen om ze aan elkaar te kunnen verbinden, dit wordt de lasdraad genoemd. Niet voor niets wordt het complete proces een verbindingstechniek genoemd, in de bouw en werktuigbouwkunde wordt er veel gebruikt gemaakt van de lastechniek. Maar ook particulieren weten steeds vaker thuis de techniek te hanteren om voorwerpen in en rondom het huis te lassen. Menig klusser heeft in de schuur tegenwoordig een lasapparaat staan om te kunnen lassen.

Is de draad echt nodig?

Zonder een derde materiaal kun je niet lassen, vergelijk het als twee houten staanders die je met houtlijm aan elkaar wilt verbinden. Lasdraad wordt als verbinder gebruikt, en bestaat uit verschillende legeringen. Voor ieder proces is er een andere draad om te gebruiken, welke draad je moet gebruiken is afhankelijk van de lastechniek die je gebruikt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van aluminium, RVS en verkoperd staal. Naast een draad om te lassen is een lasmachine natuurlijk ook onmisbaar om de voorwerpen te verbinden met elkaar. Op de website van lastechniekrijnmond.nl kun je verschillende machines kopen om te kunnen lassen.