Assessments

Hoe kan een assessment jouw bedrijf verder helpen? 

Het invullen van openstaande vacatures is al moeilijk genoeg. Er zijn veel dingen om te overwegen. En dan is er nog de vraag of de gekozen kandidaat geschikt is voor de functie. Hoe weet je of je de juiste beslissing hebt genomen? Dit is iets dat veel recruiters tegenwoordig waarschijnlijk herkennen. Gelukkig zijn er manieren om de juiste kandidaat te vinden zonder je hoofd te breken. Assessments helpen ons de beste kandidaten te vinden. Beoordelingen weerspiegelen de vaardigheden en kwaliteiten van mensen.

wat is dat? Een goede eerste vraag is: “Wat is een assessment precies?” In dit stukje wordt hier verder antwoord op gegeven, dus lees verder!

Assessments

Wat is het?

Zoals eerder vermeld, weerspiegelen beoordelingen de vaardigheden en kwaliteiten van mensen. Maar hoe werkt dat in de praktijk en wat houdt dat precies in?

Assessments geven een objectief beeld van de sterke en zwakke punten van een kandidaat. Zo weet je als wervingsmanager of deze kandidaat geschikt is voor de functie. Het toetsen gebeurt meestal in de vorm van een vragenlijst. In dit onderzoek wordt kandidaten gevraagd in hoeverre ze het eens zijn met verschillende stellingen. Kandidaat kenmerken worden bepaald op basis van ingevulde antwoorden

Hoe is het ontstaan?

Een assessment wordt al heel lang gebruikt. Ze werden voor het eerst gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd hier gebruikt om emotioneel onstabiele kandidaten eruit te filteren. Deze zullen zich in een oorlogssituatie niet kunnen handhaven. Deze assessments bestonden uit persoonlijkheidstesten en werden later verder ontwikkeld. Het Nederlandse bedrijfsleven is pas in de jaren zeventig begonnen met het gebruik van assessments en tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten om uit te kiezen. Ze hebben allemaal hun eigen sterke en zwakke punten. Verschillende classificaties worden ook voor verschillende doeleinden gebruikt.