Factoring voorkomt onbetaalde facturen voor uw bedrijf

Factoring, vaak ook American factoring genoemd, is een dienst die door steeds meer factoringbedrijven in Nederland en België aangeboden wordt. Het idee achter factoring is dat u als bedrijf openstaande facturen aan een externe partij verkoopt. Deze partij draagt vervolgens zorg voor het incasseren van de factuur bij uw opdrachtgever. Vaak wordt factoring onterecht verwisseld met incassodiensten. Het verschil tussen factoring en incassobureaus is dat een factoringbedrijf vaak helemaal niet hoeft te incasseren. Factoring is namelijk vooral gericht op het snel uitbetalen van facturen. In dit artikel vertellen we u hier meer over.

Werking en voordelen van factoring

Het voornaamste voordeel van factoring is dat een factuur vaak direct door het factoringbedrijf betaald wordt. U kunt een factuur dus kort na het afronden van de opdracht al aan het factoringbedrijf verkopen, die de betaling vervolgens meteen aan u overmaakt. Zo kunt u de vergoeding voor het uitgevoerde werk voor uw opdrachtgever direct gebruiken om uw eigen vaste lasten te betalen. Denk aan het salaris van uw eigen personeel, kosten voor uw marketingcampagnes, een uitbreiding van uw productiecapaciteit, enzovoorts.

Voor het factoringbedrijf is het minder belangrijk dat uw opdrachtgever de factuur snel betaalt. Het factoringbedrijf heeft een ruimere cashflow, waardoor de wettelijke betaaltermijn van 30 dagen kan worden aangehouden. Kleinere bedrijven hebben hier vaak meer moeite mee, waardoor zij een betalingstermijn van 14 dagen aanhouden. Doordat met name de grotere bedrijven facturen maar eens per maand betalen, is de kans groot dat deze betalingstermijn niet gehaald wordt.