Een cursus bedrijfshulpverlening redt levens

Je denkt er liever niet over na, maar het kan altijd gebeuren: een calamiteit op de werkvloer. Als werkgever ben je echter verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw werknemers. Het is daarom heel belangrijk om toch even over dit onderwerp na te denken. Weten jouw werknemers wel wat ze moeten doen als er brand uitbreekt? Of hoe ze moeten handelen als één van de collega’s plotseling ademhalingsproblemen krijgt? De kans bestaat dat jouw antwoord hierop ‘nee’ is. Natuurlijk bel je het alarmnummer, maar dit zijn situaties waarbij elke seconde telt. Het komt er dus vooral op aan dat de werknemers ter plaatse zélf onmiddellijk optreden waardoor men levens kan redden. Om de werknemers hiertoe in staat te stellen is het van belang dat een aantal van hen gediplomeerd bedrijfshulpverlener is.

 

Wat is een bedrijfshulpverlener?

Een bedrijfshulpverlener is iemand die met succes een cursus bedrijfshulpverlening heeft afgerond. Tijdens zo’n cursus leer je hoe je de veiligheid van de andere werknemers kunt garanderen in allerlei noodsituaties. Als er brand uitbreekt weet je bijvoorbeeld hoe je deze moet blussen. Of als de brand te groot is: hoe je het pand moet ontruimen. Ook leer je hoe je eerste hulp moet verlenen aan slachtoffers. Denk hierbij aan wondverzorging en reanimatietechnieken.

 

Hoe ziet een cursus BHV Almere eruit?

Je kunt de cursus bedrijfshulpverlening volgen op heel veel plekken in Nederland. Bijvoorbeeld bij de BHV Almere vestiging van G4S. Eerst krijg je theorieles, en daarna ga je onder leiding van een instructeur verschillende rampscenario’s uitspelen op trainingslocaties. Je gaat dus daadwerkelijk branden blussen en slachtoffers bijstaan onder levensechte omstandigheden. Saai is zo’n cursus dus allerminst. Na de cursus wordt jouw kennis getoetst door middel van een examen. De deelnemers die slagen voor dit examen ontvangen het diploma bedrijfshulpverlening.